Министарство хрватских бранитеља жестоко је напало глумца Радета Шербеџију због, како се наводи, његових изјава о последњем рату и поручило му да тај ресор има обавезу да чува вредности и тековине праведног, легитимног, одбрамбеног и, како се наводи, ослободилачког рата.

 

шербеџија

 

«Хрватски бранитељи из домовинског рата су бранили и одбранили Хрватску унутар међународно признатих граница од оружане агресије коју је извршила Србија, Црна Гора и ЈНА с оружаном побуном дела српског народа у Хрватској», наводи се, између осталог, у саопштењу хрватског министарства.

 

 

Шербеџија је на Београдском сајму књига представио своју нову књигу изабраних песама «Странац» и том приликом рекао да је «страшно да овде има толико талентованих и вредних људи, врхунских спортиста и уметника, а да смо ипак успели да заратима са сопственом браћом».

 

«Уз све те наше дивне таленте ми смо остали некако заостали, чим смо се могли крваво побити на крају 20. века», рекао је тада Шербеџија.

 

 

Шербеџија је подсетио да су се Словаци и Чеси разишли договорно и у миру.

 

«А што су наши направили, сви народи на простору бивше Југославије – замрзили су браћу и кренули једни на друге. Па није случајно да су сви ти највећи ратници, такозвани хероји који су завршили у Хагу, заправо криминалци», рекао је Шербеџија.

 

 

Напоменуо је и да су ти криминалци искористили неправду која је учињена несрећним људима како би произвели слепу мржњу међу југославенским народима.

 

«Битанге, ето што су ти који су завадили обичан народ. Од тих битанги није се могла спасити дивна Југославија. Није важно ко је више страдао, чије су жртве најбројније, јер нисмо смели дозволити да један поштен и частан човек изгуби живот у Југославији. Неправедно одузет живот је свемирска катастрофа. Нисмо се могли цивилизацијски носити с историјским тренутком», навео је Шербеџија.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;