Румунија препознаје напредак Србије на путу ка ЕУ и наставиће да је у том процесу подржава, поручио је премијер Румуније Дачан Чолош и нагласио да став његове земље по питању Косова остаје непромењен.

 

vucic-colos-rumunija

 

Уочи сусрета са српским премијером Александром Вучићем у Темишвару, Чолош је у интервјуу за Танјуг рекао да је Румунија од самог почетка процеса европских интеграција Србије једна од земаља које «најгласније и најснажније» подржавају европске перспективе наше земље.

 

«Наставићемо са том подршком и надамо се да ће нова преговарачка поглавља ускоро бити отворена. Препознајемо да Србија напредује на свом путу ка европским интеграцијама, кроз усвајање и примену реформи», истакао је он.

 

 

Чолош је рекао да су тема разговора са премијером Вучићем предлози за јачање билатералне сарадње у разним секторима, укључујући радну снагу, унутрашња питања, економију, положај наших мањина, европске интеграције, тренутне изазове као што је миграција и друго.

 

На питање каква је тренутна ситуација у вези са граничним прелазом Наково -Лунга, који би, како обе стране верују, требало да се оспособи за теретни саобраћај и да се обезбеди дуже радно време на том прелазу, он је рекао да ће то такође размотрити у разговорима с премијером Вучићем.

 

Румунски премијер каже и да има помака у реализацији најављеног заједничког пројекта изградње ауто-пута на релацији Београд–Темишвар.

 

Има помака, с обзиром на то да је Заједничка надзорна комисија за Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Румуније и Србије недавно одлучила да, као стратешки пројекат, финансира планирање и дизајнирање новог аутопута од Темишвара до Панчева из ИПА фондова за прекограничну сарадњу Румуније и Србије», рекао је он.

 

На питање да ли ће Румунија задржати став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, Чолош одговара да став његове земље остаје непромењен.

 

«Најважније је, по нашем мишљењу, да се наставе састанци на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Технички ниво тог процеса одвија се у слабом ритму. Истовремено, примена Бриселског споразума је од суштинског значаја за овај процес у којем посредује ЕУ», истакао је он.

 

 

Како је указао, дијалог има за сврху да помогне и Београду и Приштини да постигну своје циљеве везане за ЕУ у корист свих становника и социо-економског развоја те области.

 

Румунски премијер се осврнуо и на питање трилатералне сарадње Румуније, Бугарске и Србије, за коју каже да је веома важна и да обухвата више области.

 

«Прошле године су наше владе одлучиле да успоставе Крајовску групу, с циљем да појачају заједничке напоре на пољу економског развоја, саобраћаја, инфраструктуре, регионалних пројеката, привлачења фондова ЕУ», подсетио је он.

 

 

Као један од изазова са којима се наш регион тренутно суочава, Чолош је навео миграцију, истакавши да је међународна сарадња од највећег значаја за адекватно руковођење приливом избеглица.

 

«Стога, добра комуникација и сарадња суседних земаља у нашем региону по том питању је изузетно значајна», нагласио је румунски премијер, напоменувши да се треба осврнути на кључне узроке миграције које, како је истакао, морају заједно решавати сви у међународној заједници.

 

 

Чолош је, такође, поздравио напоре које српске власти чине у решавању мигрантске и избегличке кризе.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ;