У првом делу седнице Одбора за европске интеграције на којој је предвиђено да шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт представи Извештај ЕК о напретку Србије посланици радикала и Покрета Двери нису желели да разматрају материјал на енглеском језику, а Давенпорту су оспоравали «ЕУ легитимитет», сматрајући да је «непримерено да нас Британац убеђује да уђемо у ЕУ». Шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт више од сат и по није могао да почне с планираним представљањем Извештаја ЕК о напретку Србије на парламентарном одбору.

 

фото: Танјуг, Сава Радовановић
фото: Танјуг, Сава Радовановић

 

Двери су такође на седници Одбора тражили да се одложи седница тог тела «до уласка Србије у ЕУ». Лидер Двери Бошко Обрадовић поручио је да Давенпорт, Британац чија земља је «изашла из ЕУ», треба да изнесе извештај о Брегзиту.

 

«Давенпорт, који долази из Велике Британије, није компетентан да се бави овом темом. Велика Британија је изашла из ЕУ не знам зашто долази да нас убеђује да уђемо у ЕУ», рекао је Обрадовић.

 

 

Седница Одбора настављена је око 11.15 рекламирањем пословника о раду парламента.

 

Посланици СРС-а изразили су незадовољство што је материјал достављен на енглеском језику.

 

«Никакав материјал за рад нисмо добили, енглески језик још увек није званичан језик у Скупштини. Док не обезбедите адекватни материјал и не створите услове, одложите седницу», рекао је посланик СРС-а Немања Шаровић.

 

 

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић објаснила је да документ није «наш службени» документ, да је енглески језик службени језик у ЕУ, те да ће Давенпорт изнети суштину извештаја на српском језику.

 

Посланик СНС-а Милимир Вујадиновић прокоментарисао је да грађани на данашњој седници Одбора, нажалост, имају прилику да виде нешто «што није слика Србије».

 

Седници Одбора присуствују бројни посланици који нису чланови Одбора, они добацују, аплаудирају, коментаришу…

 

Радикали су током преподнева замерили Давенпорту што седи на месту председавајућег, па шеф делегације ЕУ у наставку седнице више не седи на том месту.

 

Лидер СРС-а Војислав Шешељ је од Давенпорта тражио број телефона, како би могао да му «пребаци» неку песму.

 

Пауза у раду Одбора одређена је нешто пре 10 сати, како би посланици на пленарној седници могли да гласају о неколико законских предлога.

 

 

 

 

(Танјуг/РТС)

 

 

Тагови: ; ; ;