Македонско Министарство унутрашњих послова спречило је терористичке нападе у Македонији, изјавио је директор Бироа за јавну безбедност Митко Чавков.

 

mak

 

На конференцији за новинаре он је рекао да су ухапшене две особе из Скопља, старе 23 и 24 године, за које се сумња да су припремале терористичке акције и да су повезани са повратницима из ИД.

 

Према његовим речима, један осумњичени за припремање терористичких акција је ухапшен у скопском селу Арачиново, а други на Косову.

 

Хапшење двојице осумњичених за тероризам из Скопља било је део регионалне антитерористичке операције македонских, албанских и косовских служби, која је спроведена 4. новембра.

 

Директор БЈМ Македоније, одговарајући на новинарска питања, није прецизно рекао какви напади су планирани, али је истакао да су захваљујући полицијској операцији све намере осумњичених осујећене.

 

«Њихов циљ је било преузимање теростичких акција на територији Македоније. Намере и интенције ове структуре су осујећени правовременим добијањем обавештајних информација», рекао је Митко Чавков.

 

Он је истакао да се ради о особама за које су постојале обавештајне информације да су повезане са припадницима исламског радикализма, као и са повратницима који су се борили на страни ИД.

 

Приликом претреса у Скопљу и у скопском селу Арачиново, како је рекао, пронађени су мобилни телефони са сим картицама, фотоапарати са микрокартицама, метални «боксер», регистарке ознаке, метак, компјутерска кућишта, таблет, УСБ и разна докуметација.

 

Против 24-годишњег мештанина Арачинива поднесена је кривична пријава за тероризам и одређен му је тридесетодневни притвор, док ће за другог осумниченог, који је на Косову, бити затражена међународна правна помоћ, рекао је доректор БЈБ Митко Чавков.

 

 

Тагови: ; ; ;