Железничар Иван Ђорђевић пронашао је у уторак на шинама железничке станице Богојево, у близини границе са Хрватском, смрзнутог и повређеног орлића, свега неколико минута пре него што је тим колосеком пројурио воз.

 

orli

 

 

Умотао га је у своју јакну и унео у канцеларију на железничкој станици како би га угрејао.

 

„Лежао је шћућурен међу шинама, а крило му је било сломљено. Нисам сигуран да ли га је неки воз претходно ударио или га је повукао ваздушни вакуум и увукао испод воза. Требало ми је времена да откријем ко је задужен за угрожене врсте, а када сам установио да је то Завод за заштиту птица Војводине контактирао сам их и добио инструкције како да о њему бринем док они сутрадан не дођу по њега“, прича Ђорђевић за Спутњик.

 

orli-ruski-u-srbiji

 

Како каже, људи из Завода за заштиту птица орлића су однели су у Зоолошки врт у Суботици где су повређену животињу оперисали, а након тога су се јавили са информацијом да је птица добро и да је реч о црном, односно степском орлу са Бајкала.

 

„У Србији постоји само седам јединки тог орла и никоме није јасно како се он ту нашао. Нажалост, крило нису успели да му спасу и морали су да га ампутирају. Орао ће остати код њих ради размножавања, а обећали су ми да ће имати леп живот“, каже Ђорђевић и додаје да са децом планира да посети орлића у Зоолошком врту у Суботици.

 

 

Степски орао са Бајкала први пут је после сто година у Србији виђен 2015. године на Увцу.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;