Калифорнија жели да се отцепи од САД

У Калифорнији је покренута кампања за организовање референдума о отцепљењу ове државе од САД. На друштвеним мрежама су установљени хаштагови #Calexit и #Caleavefornia, а у знак подршке кампањи је подигнут сајт yescalifornia.org, на коме становници државе могу сазнати више о овој иницијативи.

 

ХАОС У КАЛИФОРНИЈИ: НЕЋЕМО ТРАМПА, ЖЕЛИМО ДА СЕ ОДВОЈИМО ОД САД

 

Калифорнија намерава да спроведе референдум о независности, који ће да организује такозвана „грађанска иницијатива“ ако петицију потпише довољан број регистрованих бирача. Према ауторима иницијативе, референдум би могао бити одржан у пролеће 2019 године, до када ће бити прикупљен потребан број потписа.

 

1

 

Присталице независности кажу да је Калифорнија шеста држава по висини БДП у свету. Чак је испред, на пример, Француске.

 

„Калифорнијска економија је развијенија од француске, а има више становника него Пољска. Према различитим показатељима, Калифорнију би могли да упоредимо и са земљама света, а не само са других 49 држава“, пише на сајту yescalifornia.org.

 

Аутори иницијативе су објаснили потребу за отцепљењем чињеницом да САД троше новац пореских обвезника на оружане сукобе који не доносе никакве резултате.

 

„Становници Калифорније се шаљу у ратове који често само ојачавају тероризам а не смањују опасност“, кажу представници иницијативе.

 

Они обећавају да ће обезбедити бесплатну здравствену заштиту у држави јер новац од пореза не би више ишао мање развијеним државама и на трошкове за војску.

 

Иницијатива за независност Калифорније је добила на популарности након избора Доналда Трампа за Председника САД, иако је за њега гласало 33% становника ове државе.

 

Покретачи иницијативе нису прецизирали на који начин ће организовати процес отцепљења након референдума, с обзиром да по Уставу САД ни једна држава не може да се отцепи без подршке осталих држава чланица, што је деценијама кочница за отцепљење Тексаса у коме ова иницијатива постоји већ јако дуго.

 

Ката

Коментари: