Министарство одбране Русије је оптужило САД за смрт више хиљада Ирачана и Сиријаца током протекле године. Руски војни врх тврди да су ти људи погинули од бомби и ракета америчке авијације.

 

sirija-barelbomba-afp_promo

 

Оптужба је директна реакција Кремља на изјаву портпарола Централне команде оружаних снага САД Џона Томаса да су амерички војни авиони од новембра 2015 до септембра 2016 убили само 64 човека у те две блискоисточне земље, а ранили осам.

 

„Када се слушају овакве тврдње америчке Централне команде, стиче се утисак да тамо хиљаде сиријских и ирачких цивила, који су погнули под ударима америчке авијације, уопште не сматрају људима. То је крајња форма одсуства савести и цинизма, али и то мора имати границе“, каже извор из Министарства одбране РФ, додајући да је америчка авијација у том периоду извела око 7300 авиоудара, односно и до 20 дневно.

 

„Највећи део удара извели су стратешки бомбардери B-1B и B-52H, а о ,хуманости’ и ,прецизности’ њихових удара по територији све се добро зна још из рата у Вијетнаму“, каже извор.

 

Међународни црвени крст и полумесец је оценио да је стварни број цивила које су авиони САД побили у Сирији вишеструко већи од бројки које наводи Пентагон.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;