Председник Србије Томислав Николић је најавио за београдске медије да ће новоизабраном Председнику САД Доналду Трампу упутити званични позив да посети Србију, очекујући да ће после ове промене Србија бити третирана равноправно са другим државама у региону.

 

5

 

„Трамп има своје приоритете и сигуран сам да ће доћи када га будем позвао. Трамп ће вероватно прво посетити стратешке партнере. Ми ћемо доћи на ред“, рекао је Николић, додајући да су позиви у посету у овом тренутку куртоазни и да ће их сигурно добити од сто земаља.

 

„Битно је само да макар део своје предизборне реторике претвори у дела да би се свет под утицајем САД променио. Трамп ће прихватити позив јер је човек који зна грешке претходних Председника у односу на Србију“, рекао је Николић.

 

Он истиче да председничку посету треба организовати на највишем нивоу и да то не може да ради ни једно Министарство.

 

„Ми ћемо сигурно у наредних неколико месеци упутити Трампу позив преко амбасадора САД у Србији тако да он у својој агенди има то на уму“, каже Николић.

 

„Политика коју је најавио нови амерички Председник ће по свој прилици бити преусмерена са одржавања доминације у међународним односима на јачање националне економије, борбу против корупције и стварање нових радних места“, сматра Николић, додајући да отворена радост у многим земљама и начин на који су светски медији извештавали о Трамповој победи говори о свести свих народа да ће тај догађај у великој мери променити физиономију света.

 

Према његовим речима, тренд окретања националном започео је са Brexit и шири се Европом незаустављивом брзином.

 

„Након ове промене очекујем да ћемо бити третирани равноправно са другим државама у региону и да ћемо после више деценија имати прилику да спроводимо политику мира сарадње у складу са нашим легитимним интересима“, рекао је Николић, а преноси Србин.инфо

 

Ката

Тагови: ; ;