Комисија за спољне послове Представничког дома федералног Парламента Белгије одређује датум разматрања нацрта резолуције којом се власти те краљевине позивају на иницирање укидања санкција ЕУ против Русије, изјавио је аутор документа посланик Алдо Каркаси.

 

belgium

 

„Тражио сам да се иницира дискусија и чекам одређивање датума“, рекао је белгијски парламентарац.

 

Дискусија је у почетку планирана за октобар, а сам нацрт документа Каркаси је дао на разматрање доњем дому Парламента још летос, али је затражио да се разматрање одложи.

 

„Урадио сам праву ствар зато што избор господина Трампа за Председника САД може у великој мери убудуће да промени ситуацију“, рекао је посланик опозиционе Народне партије, додајући да резолуција позива белгијску Владу да се на нивоу власти ЕУ постави питање укидања економских санкција Русији.

 

Каркаси сматра да ће се увођењем овог документа у Парламент отворити расправа о санкцијама које на првом месту наносе штету белгијским компанијама, а посебно произвођачима воћа и поврћа који су овом ситуацијом погођени више од осталих.

 

У документу се наводи да Русија није страна у грађанском сукобу на истоку Украјине и да извршава своје обавезе за његово решавање. Нацрт позива на увођење санкција Кијеву, који очигледно крши своје обавезе, а Русија се назива пријатељем и савезником у борби против тероризма, пише Спутњик.

 

Ката

Тагови: ; ;