Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Супруге америчких Председника су од краја Другог светског рата постале симбол модне елеганције, хуманитарног рада и инцијатива за људска права.

 

Марта Вашингтон је била супруга Џорџа Вашингтона, првог Председника САД и јединог у историји те земље који је изабран једногласно. Она и Вашингтон нису имали деце, али су одгајили њена два сина која је родила у претходном браку са Данијелом Парком Кертисом који је, као власник скоро три стотине робова, био један од најбогатијих људи у Вирџинији.

Остала је упамћена по љубичастим свиленим ципелама са спанглед копчама и вечеринкама са женама виших официра, током којих се певало уз чај и кафу.

 

1a

 

Френсис Клара Фолсом Кливленд Престон је била жена Стивена Гровера Кливленда, 27 Председника САД. Била је под сталном медијском пажњом и веома популарна захваљујући свом невероватном шарму. Током свог боравка у Белој кући, обавезно је организовала по два пријема недељно, а суботњи је увек био само за жене. Када је њен супруг поражен на изборима 1888 године, Френсис је, излазећи из Беле куће, рекла да ће се вратити за четири године. Тако је и било. Она је 1893 године постала Прва дама по други пут.

 

1-1-a

 

Популарна и критикована Мејми Ајзенхауер је постала прва дама 1953 године, када је њен супруг Двајт, ратни херој и генерал са пет звездица постао 34 Председник САД. Облачила је елегантне хаљине у нијанси розе боје која је по њој названа „мејми розе“ и носила уковрџане кратке шишке. Током осам година његовог председниковања, Мејми је постала позната по иницијативи за градњу кућа, помоћ средњој класи и напорима да се искорени сиромаштво.

 

slika-43

 

Жаклина Кенеди Оназис је поносно стајала раме уз раме са својим супругом Џоном Кенедијем, 35 Председником САД.. Била је омиљена у народу, а сматра се да јој до данас ни једна Прва дама није ни близу по популарности. Жаклина је до данас модна икона на коју се угледају генерације жена широм света. Њена најпознатија одевна комбинација је била она коју је носила тог дана када је Џон Кенеди убијен у Даласу. Розе одело са шеширом.

 

slika-53

 

Лејди Берд је наследила титулу прве даме од Жаклине Кенеди Оназис, када је њен супруг Линдон Џонсон постао 36 Председник САД. Њу није занимала мода.

 

„Волим лепу одећу. Али хоћу да она мене служи, а не ја њу“, чувена је њена изјава, иако је водила рачуна да током дипломатских посетаа увек буде беспрекорно обучена.

 

Била је посвећена иницијативи за побољшање изгледа америчких градова, посебно Вашингтона.

 

1

 

Ненси Реган је осам година била Прва дама, од момента када је Роналд Реган постао 44 Председник САД. Обожавала је црвену боју, а омиљени дизајнери су јој били Бил Блас и Оскар де ла Рента. Била је велики борац против наркоманије и покренула је своју чувену кампању „Само реци НЕ». Циљ јој је био образовање младих о дрогама.

 

slika-62

 

Барбара Буш је једна од ретких Првих дама која је била популарнија од свог супруга Џорџа Буша, 41 Председника САД. Њена најпознатија одевна комбинација је била хаљина, коју је обукла за инаугурацију свог супруга, боје сафира у комбинацији омиљених плиша и сатена. Остала је упамћена по својој снежно белој коси коју није желела да фарба. Пре него што је ушла у Белу кућу, покренула је велику кампању за побољшање писмености и основала фондацију у ту сврху.

 

305855

 

Хилари Родам Клинтон је у Белој кући провела осам година као Прва дама, након што је Бил Клинтон постао 42 Председник САД и први који је рођен након Другог светског рата.

 

„Да ли бисте икада поставили то питање мушкарцу?“, био је њен одговор на питање репортера о модном укусу.

 

Највећа иницијатива, и потпуно неуспешна при том, јој је реформа здравственог осигурања, образовања и побољшање квалитета живота жена и деце. Два пута је покушала да постане прва жена Председник САД. Први пут је Америци било важније да изабере црнца, а други пут ју је саплео, на изненађење целог света, Велики Доналд.

 

klin

 

Мишел Обама ће одстати упамћена као прва црнопута Прва дама САД , када је њен муж Барак Обама постао 44 Председник САД и први црнац коме је то пошло за руком. Она је неколико пута проглашена једном од најбоље обучених жена на свету. Покренула је инцијативу за борбу за равноправност жена и девојчица и кампању за искорењивање гојазности код деце.

 

47882242-cached

 

Када Велики Доналд од јануара 2017 године и званично постане 45 Председник САД, Меланија Трамп ће постати Прва дама. Она је друга супруга неког америчког Председника у историји ове земље која није рођена на територији САД и прва која је рођена у једној комунистичкој земљи. Она је дама. Колико ће њен модни стил бити популаран а њене иницијативе успешне, остаје да се види. За сада је јасно само једно. Она ће пресељењем у Белу кућу заправо назадовати, јер је кућа у којој тренутно живи луксузнија од оне у коју ће се преселити.

 

screenshot-from-2016-02-14-11-20-06

 

Ката

Тагови: ;