Бивши шеф НАТО-а Андерс Фог Расмусен поручио је данас новоизабраном америчком председнику Доналду Трампу да већ у првих 100 дана свог мандата мора деловати против „руске агресије“, или ће доживети „почетак краја“ НАТО-а.

 

rasmussen, расмусен

 

Расмусен, који је од 2009. до 2014. године био генерални секретар НАТО-а, каже да амерички председник мора показати снагу јер, како је навео, руски председник Владимир Путин „поштује само чврсту руку“.

 

Русија неће напасти отворено, али увек постоји ризик, односно «хибридни рат», да ће Путин послати «мале зелене људе» и морамо се бранити, рекао је Расмусен.

 

У мејлу упућеном преко Расмусенове консултантске фирме „Расмусен глобал“, наводи се да су балтичке државе и Украјина „блиски пријатељи САД“ и да треба подићи војне базе како би се оне заштитиле. Занемаривање тих земаља могло би имати далекосежне последице и означити „почетак краја“ система заснованог на америчком вођству, истакао је Расмусен.

 

Према његовом мишљењу, САД такође морају да иницирају забрану летења над Сиријом, наметну трајно примирје у тој земљи и приморају председника Башара ел Асада да седне за преговарачки и нађе политичко решење разорног сукоба.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;