“Готово читава српска политичка јавност анализира шта за нас значи победа Доналда Трампа. Тешко је очекивати да ће се гломазни и добро уигран систем америчке администрације без обзира ко је председник одлучити на корените промене у спољној политици уколико за то не буде имао јаке разлоге.

received_1349874031729793

Дакле, ако говоримо о позицији и интересима Србије у овом тренутку, а све у односу на новонасталу ситуацију, прво треба погледати какве су реакције стигле из Русије. После честитке коју је међу првима послао председник Руске Федерације Владимир Путин, огласио се и заменик секретара Генералног савета “Јединствене Русије” Сергеј Железњак у врло јасном саопштењу.

 

Управо овако одговорна и брза реакција руске администрације, са дефинисаним циљевима и још јасно постављеним односима на међународном плану може и мора бити ветар у леђа и српској дипломатској активности. Свакако је од највеће важности за Руску Федерацију питање Украјине. Одмах затим, у фокусу руске дипломатије је смиривање сукоба у Сирији и на Блиском Истоку, као и питање заустављања проширења НАТО пакта на Балкану.

14936957_10208930296987043_1336677801_n
Заменик секретара Генералног савета за међународне односе, Сергеј В. Железњак и председник Заветника Стефан Стаменковски

Србија, која је недвосмислено добила подршку Русије у сваком погледу, па и за апсолутног лидера Балкана и предводника држава војно неутралног блока, мора преузети своју улогу у новој прерасподели карата на геополитичком плану и активно се укључити у заштити виталних националних интереса, суверенитета, али и интереса српског народа у окружењу, пре свега у Црној Гори и Републици Српској.

 

Дакле, много више од победе Трампа охрабрује чињеница да је Србија у фокусу руске спољне политике и да је уз Украјину и Сирију приоритетно питање.

 

Апелујем на државно руководство Србије да у односу на тектонске промене које се дешавају на геополитичком плану, хитно заузме курс суверенистичке политике и да питање војне неутралности подигне на виши ниво уз јасно дефинисане интересе који би били имплементирани у стратегију о националној безбедности.

 

Брзе реакције и слање одговарајућих порука у смислу новог позиционирања на геополитичком плану су од највеће важности за Србију и српски народ у целини. Упозоравам да би изостанак реакције значио да Србија не препознаје тренутак и можда чак угрозио позиције које и сада имамо јер бисмо остали ван кључних питања за нову еру односа у свету.”

 

Председник Српског сабора Заветници  Стефан Стаменковски.

Тагови: ; ; ; ;