За разлику када је Косовски одбојкашки савез примљен у Светску организацију (ФИВБ) када је Србија била уздржана, овај пут је српска делегација била јасно против.

 

sp-vanja-grbic_620x0

 

ОДБОЈКАШКИ савез Србије никако не може да прихвати да такозвана држава Косово буде пуноправни члан Светске федерације (ФИВБ). Став трофејне организације саопштио је данас на Конгресу Европске конфедерација (ЦЕВ) у Луксембургу први потпредседник и делегат ОСС Владимир Грбић.

 

Легендарни одбојкаш се за реч јавио пошто је модератор 37. Конгреса ЦЕВ рекао да ЦЕВ има 56 чланица, после пријема такозване државе Косово у ФИВБ. Он је председницима ЦЕВ и ФИВБ, Александру Боричићу и др Арију Граси, као и делегатима нагласио да је ОСС против такве одлуке Светске федерације на основу које је према правилима такозвана држава Косово аутоматски постала члан и европске конфедерације.

 

— Председниче Боричићу, председниче Граса, поштовани делегати, даме и господо. У складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и саветодавном мишљењу Међународног суда правде о косовској декларацији о независности, дужност ми је да вас, у својству представника Одбојкашког савеза Србије, обавестим о ставу Владе Републике Србије која се противи признавању такозване Републике Косово. Сагласно томе, Одбојкашки савез Србије је против пријема Одбојкашког савеза такозване Републике Косова, као пуноправног члана ФИВБ — обратио се на српском језику Владимир Грбић.

 

 

Подсетимо, на Конгресу ФИВБ, 5. октобра у Буенос Ајресу тадашњи председник Ненад Голијанин био је уздржан приликом гласања о пријему такозване државе Косово у ФИВБ. Неколико дана касније сазнало се за тај његов, лични став, који је узнемирио одбојкашку и спортску јавност у Србији. Зато је на ванредној Скупштини, 25. октобра, Голијанин смењен са места првог човека трофејне организације.

 
У недељу, 27. новембра у Београду одржаће се изборна Скупштина на којој ће бити изабран нови председник ОСС. Досада су своје кандидатуре потврдили Владимир Грбић и некадашњи селектор Југославије Зоран Гајић. Кандидатуре се могу предати до 23. новембра у поноћ.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;