Индијска војска је одобрила куповину 464 руска тенка Т-90 МС „Тагил“. Руски експерти оцењују да је Индија тиме направила важан, али не и последњи корак ка потписивању највећег уговора овог типа у свету у последњих петнаест година. Вредност уговора се процењује на две милијарде долара.

 

111

 

Комитет за набавке Министарства одбране Индије је одобрио план модернизације армије у вредности од око 12 милијарди долара, за куповину 83 ловца „Тејас Марк-1А“ индијске производње за седам милијарди долара и руске тенкове Т-90 МС.

 

Индија је још прошле године показала интересовање за руски тенк Т-90МС чији је произвођач Уралвагонзавод. Њихова сарадња је почела још 1978 године испоруком тенкова Т-72 у Индију. Нова фаза сарадње је почела 2001 године, када је потписан први уговор за испоруку руских тенкова Т-90С индијској војсци, пише Спутњик.

 

Тенк Т-90 је главни руски борбени тенк треће генерације развијен на бази Т-72. Добио је име „Владимир“, у част главног конструктора тенка Владимира Поткина, а први пут је коришћен у борби у Сирији. Постао је познат након што је преживео директан погодак америчких противтенковских ракета. Т-90МС је модернизована верзија намењена страним купцима. Експерти тврде да је то данас најбољи тенк који се нуди на светском тржишту.

 

Ката

Тагови: ; ;