Није реално да нека од држава кандидата постане пуноправна чланица Европске уније пре 2020. године, али то не значи заустављање, или успоравање преговора о придруживању, рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

 

zan-klod-junker

 

Жан Клод Јункер је на састанку «Размена мишљења са председником Јункером – 100 секунди за побољшање Европе» одговарајући на питање мађарског посланика ЕП родом из Србије Андора Делија о проширењу ЕУ на Западни Балкан рекао да неће бити проширења.

 

Јункер је у реаговању истакао да је споменута изјава Комисије погрешно протумачена, јер се она само односила на стицање пуноправног чланства, што не значи стопирање или успоравање преговора о придруживању нових чланица.

 

Преговори су у току и у позадини се одвија напоран рад, рекао је председник ЕК, додавши да узимајући у обзир све околности не мисли да је реално да нека од држава кандидата постане пуноправни члан пре 2020. године.

 

Дели је у свом излагању истакао да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, али да је у последње време та политика успорена и ослабљена, наведено је у саопштењу његове канцеларије.

 

Упозорио је да изјава ЕК да неће бити проширења до 2019. године само допринела јачању евроскептицизма у државама кандидатима на Западном Балкану, што ствара значајне препреке у јавности на путу промовисања Европске уније и европских вредности у тим државама.

 

Пут стабилизације и придруживања је веома дуготрајан, захтеван и компликован процес што изискује проактивнији приступ од стране институција ЕУ, навео је Дели.

 

 

 

РТС

 

Тагови: ;