Америчка полиција је широм САД је ухапсила око 250 демонстраната који се буне због избора Доналда Трампа за Председника. Највише, 185 људи, их је ухапшено током нереда у Лос Анђелесу због блокирања улица, разбијања излога и гађања полицајаца каменицама.

 

1-1

 

У Окленду је ухапшено 11 демонстраната, а неколико полицајаца је повређено. У Портланду је ухапшено 26 људи, а у Њујорку њих 30. Протести су се током дана проширили на Чикаго, Остин и Беркли. У Лос Анђелесу демонстрира око 3000 људи.

 

Амерчки политиколог Ендрју Корибко сматра да су протести уследили зато што је добар део државног апарата и медијских и експерата испирао мозак становништву САД током претходних месеци, са намером да људе убеди да би Доналд Трамп био погрешан избор и да ће сигурно изгубити од Хилари Клинтон. Због тога сви они који су подржали Хилари, суочени са губитком позиција имају намеру да свим могућим средствима дискредитују резултате изборе и самог Трампа.

 

„Протестни митинзи по нашим великим градовима, који често прерастају у нереде, нису ништа друго него елементи технологија обојених револуција које су примењиване после избора у Грузији, Украјини и низу земаља Блиског истока. Организатори протеста желе да ситуацију у земљи толико усијају до Трампове инаугурације да он буде принуђен да примени силу против сопствених грађана”, каже Корибко, додајући да се Хилари, њена помоћница Хума Абедин и Сорош боје да би FBI могао да покрене кривични поступак против бивше државне секретарке.

 

По његовој процени, мало је вероватно да је Барак Обама у стању да изађе на крај са протестима који ће се највероватније појачавати и ширити, јер ће америчке демократе и неоконзервативци, који су имали положаје у државним структурама, учинити све што је у њиховој моћи да докажу да ће САД под Трамповом влашћу постати фашистичка диктатура.

 

„Да би у томе успели, трудиће се да у сваком великом граду САД организују свој Мајдан. Технологија је већ разрађена. Обама нити ће бити у стању, нити ће хтети да се носи са немирима који могу захватити добар део земље. Чак се нећу изненадити ако Обама, чим напусти Белу кућу, стане на чело покрета против Доналда Трампа”, каже политиколог.

 

По његовој процени, Трамп ће бити принуђен да против учесника Мајдана употреби националну гарду, а да организаторе прогласи криминалцима, што је такође јена од опруга обојених револуција.

 

Ката

Тагови: ; ;