Ката Буцик за NewsFront Србија

 

За велики број политичара је победа Доналда Трампа на изборима за Председника САД била неочекивана и апсолутно непријатно изненађење. У потпуности игноришући основне постулате дипломатије, давали су себи за право да о будућем Председнику највеће силе на планети износе ставове које би данас радо повукли. Сада су принуђени да пронађу начин да, упркос тешким речима које су изговорили, сарађују са новим ексцентричним вођом Америке.

 

1108780086

 

Ретки су они који су давали изјаве у складу са положајем на коме се налазе.

 

ПУТИН: ТРАМП ПРЕДСТАВЉА АМЕРИКАНЦЕ КОЈИ СУ УМОРНИ ОД ЕЛИТЕ КОЈА ДЕЦЕНИЈАМА ВЛАДА

 

ПУТИН ТРАМПУ ЧЕСТИТАО ПОБЕДУ

 

Међу тим ретким мудрим политичарима нису били:

 

Председник Европског Парламента Мартин Шулц, који је Трампа назвао проблемом не само за ЕУ него и за читав свет, данас сматра да ће се његови поступци на дужности Председника САД разликовати од изјава које је давао током изборне кампање.

 

„Током изборне кампање чуле су се изјаве о протекционизму и речи о женама и мањинама које изазивају забринутост. Али, по мом мишљењу, изборне кампање се разликују од реалне политике на функцији Председника. Надам се да ћемо се вратити рационалној сарадњи“, изјавио је Шулц.

 

Председник Француске Франсоа Оланд је својевремено рекао да Трампови поступци код њега изазивали мучнину, али је ипак честитао победу републиканском кандидату и упутио му писмо у коме мз предлаже да што пре започну дијалог у оквиру заједничких интереса и изразио уверење да ће историјско пријатељство између два народа помоћи лидерима да пронађу заједнички језик.

 

Председник Боливије Ево Моралес, је својевремено изјавио да је Трампу неопходан психијатар, сада је изразио спремност да се заједно са њим бори против расизма и сексизма.

 

Председник Венецуеле Николас Мадуро, који је Трампа назвао бандитом, честитао му је на избору.

 

Председник Мексика Енрике Пења Нијето, који је сматрао да је Трамп претња за његову земљу, у телефонском разговору је већ уговорио сусрет са новим Председником САД.

 

Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон, који је својевремено Трампа назвао суманутим, је изјавио да је спреман да сарађује са њим о питањима глобалне стабилности и честитао му победу.

 

Министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер је Трампа назвао проповедником мржње. Након избора је изјавио да, без обзира што се резултати избора у САД разликују од оних које је желела већина становника Немачке, те резултате треба поштовати.

 

„Америка је изабрала, а значај избора, укључујући и нас, не сме се потценити. Резултати су другачији од оних које је желела већина људи у Немачкој али смо ми дужни да те резултате поштујемо“, рекао је Министар, додајући да ће много тога бити компликованије, али да верује да ће актуелни трансатлантски односи и даље остати темељени за Запад.

 

Премијер Италије Матео Ренци верује да ће се Трамп на дужности Председника САД показати другачијим него што се могло помислити током предизборне кампање.

 

„Мислим да Председник Доналд Трамп неће бити онакав какав је био као кандидат Трамп. То се већ види по његовом првом говору. Он ће имати своје идеје али сматрам да ће период његове председничке функције имати елементе другачије од предизборне кампање“, изјавио је он.

 

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је Трампа, након његове изјаве о Криму назвао маргиналцем, али је након објављивања резултата гласања обрисао је тај запис.

 

Слично је било и са постом амбасадора Француске у САД Жерара Ароа.

„После Brexit и ових избора све је могуће. Пред нашим очима свет се руши. Вртоглавица. Ово је крај епохе неолиберализма, преостаје нам да схватимо шта ће га заменити“, написао је он на свом Твитер налогу, али је сада тај пост уклоњен.

 

Ката

Тагови: ; ;