Становници Алепа раде свој посао, у ресторанима се припремају разноврсна арапска јела за госте, на пијацама се хиљадама купаца продају воће, зачини и друге потрепштине.

 

1c

 

Пијаца Џамила је највећа у Алепу. Ту се сваки дан налази 10 000 продаваца и троструко више купаца. Продају се хлеб, кебаби, воће, поврће и зачини. Јабуке на џамиу коштају 0,16 долара, а шаварма сендвичи 0,37. Просечна плата у јавном сектору у Алепу износи око 53,16 долара, односно између 20 и 30 000 сиријских лира. Пијачни продавци, међутим, зарађују много више.

 

«Обавезно морамо да имамо маслине. Или их продајемо киселе или их цедимо за уље», каже Максуд, власник једне продавнице.

 

«Плата ми се смањила после рата, али и поред тога сам купила плави патлиџан да направим традиционално јело из Алепа. Плави патлиџан напунимо млевеним месом и онда га кувамо у јогурту», прича продавачица Захра, поделивши рецепт.

 

У супермаркетима све изгледа као у лепим европским тржним центрима али су цене знатно више него код уличних продаваца.

 

1a

 

«Добијамо робу из свих сиријских градова. Углавном је увозна, али половина је домаће производње «, рекао је менаџер Бакри Тахан.

 

У оближњој четврти, могу се чути песме музичког ансамбла. Сигама Атала и његови пријатељи су дошли у кафић да забављају госте на једном венчању. Пред гостима је велики сто препун различитих ђаконија.

 

Гледајући сав тај богати живот у граду тешко је замислити да се само неколико блокова одатле налазио хуманитарни коридор иза кога су становнике Алепа терористи држали као таоце.

 

1b

 

Сиријска војска и народни одреди су почели операцију ослобађања упоришта терориста након што су преузели контролу над дистриктом Асад и насељем Минијан, јавља сателитски телевизијски канал Мајадин из Либана.

 

Сиријске оружане снаге започеле су у Алепу војну операцију широких размера након што је примирје које су у септембру договориле Русија и САД трајало мање од недељу дана. Оружани сукоб између снага оданих председнику Башару ел Асаду, различитих опозиционих групација и терористичких група у Сирији траје више од пет година, пише Спутњик.

 

Ката

Тагови: ; ;