Београд и Приштина постигли су споразум о телекомуникацијама који укључује и несметан рад «Телекома Србије» на Космету. На основу тог договора имовина «Телекома» преноси се на «МТС д.о.о», ћерку фирму «Телекома» на Косову и Метохији, потврђено РТС-у.

 

Споразум осигурава и троцифрени позивни број за географску област Косова и Метохије који ће затражити Србија, док ће позиви између места у централној Србији и оних на Косову и Метохији бити третирани као међуградски.

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохији Марко Ђурић каже да је постигнут договор важан и да ће се позитивно одразити и на односе са Приштином и на односе са Европском унијом.

 

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да је добро што Србија није прихватила постизање споразума који нису у интересу нашег народа и да је Србији у интересу да постиже споразуме који јесу.

 

«Овим договором о спровођењу споразума из 2013, односно 2015. о телекомуникацијама, комплетна имповина ‘Телекома Србије’ је сачувана, то се види у саопштењу ЕУ», додаје Ђурић.

 

 

Ђурић истиче да се сва имовина преноси на «МТС д. о. о» на КиМ и да је званично власништво МТС Телекома Србије.

 

«Имовина ‘Телекома Србије’ је званично трајно сачувана, као и базне станице и све друго. Они су хтели да отму нашу имовину, ми то нисмо прихватили, дошли смо до нечега што подразумева, и за медије је то важно да део дигиталног спектра буде резервисан за медије. Ово је важан договор, а сигурно ће се позитивно одразити и на наше односе са Приштином, а и ЕУ», објашњава Ђурић.

 

 

Каже да ће се и у будуће сигнал «Телекома Србије» хватати тамо где се и сада хвата, а да ће након две године бити расписан тендер за све мобилне оператере на целој територији. Додаје да фиксна телефонија важи за целу територију КиМ.

 

Каже да ће прелазни период трајати до расписивања тендера.

 

«Приштина и Албанци и сада користе туђе позивне бројеве за Монако, за Словенију, они користе наш позивни број, овим ће Србији бити додељен још један позивни број за географску област у оквиру Србије у складу са резолуцијом 1244. Грађани ће моћи нормално да позивају Приштину и Косовску Митровицу без икаквог позивног броја и додатног тарифирања», истиче Ђурић.

Додаје да ће се ресурси «Телекома Србије» чврсто «задржати у нашим рукама».

 

«Нико не може нешто против наше воље да уради. За наше грађане ради преко 200 људи и наставиће да ради, и то нико не може да заустави. Мења се то да Приштина губи било какво право да врши правно насиље над имовином ‘Телекома Србије’. ‘Телеком Србија’ сада стиче право да званично и легално функционише на територији Србије», закључио је Ђурић.

 

 

Извор: РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;