Одлазећи амерички председник Барак Обама ће током своје изненадне посете Атини захтевати од премијера Грчке Алекиса Ципраса да затвори грчке луке за бродове руске морнарице, гласа за нове санкције Русији и повуче „незаконити“ вето за ступање Македоније у НАТО, наводи се у чланку на грчком сајту „Милитаир“ који се бави војном тематиком и политиком.

 

1481260085

 

«Циљеве изненадне посете Грчкој је одлазећем председнику Обами одредила «Херитиџ фондејшен», фонд војнички настројених неоконзервативних руководилаца америчке спољне политике у Вашингтону и платформа за подршку министарских дужности“, пише сајт, позивајући се на чланак сарадника фонда Лука Кофија и Данијела Кохиса.

 

Овај фонд од Обаме захтева три ствари у току посете Грчкој, наводи се у чланку.

 

«Прво — извршити притисак на Грчку да децембра, када предлог буде стављен на гласање у ЕУ, гласа за продужење санкција Русији», пише у чланку.

 

«Друго — да Грчка иступи против пристајања руских ратних бродова у грчке луке. Све док се Крим налази под незаконитом окупацијом Русије и док Русија подржава сиријског диктатора Асада, председник Обама би требало да јасно стави до знања да је грчка подршка руској флоти потпуно непримерна за НАТО савезника. Потребно је препоручити Грцима да следе недавни пример Шпаније и откажу будуће посете руске флоте», наводи се у чланку.

 

 

Треће, Фонд захтева да се подржи «македоснко питање».

 

У чланку се наводи да тврдоглава позиција Грчке због имена суседне Републике «угрожава политику отворених врата НАТО-а».

 

«Грчка би требало да омогући Македонији да уђе у НАТО, као што је предвиђено привременим споразумом 1995. године.»

 

 

Атина тражи промену имена бивше југословенске републике и блокирају улазак Скопља у ЕУ и НАТО.

 

Грчка влада очекује да ће током Обамине посете од 15. до 16. новембра добити подршку САД по питању јавног дуга који износи око 320 милијарди евра.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;