Опозициони кандидат Румен Радев победио је на изборима за председника Бугарске, премијер Бојко Борисов најавио је оставку, а Бугарска иде ка нестабилности, сматра уредник редакције «Дојче велеа» (ДВ) на бугарском Александар Андрејев, који међутим не верује да Радев намерава да Бугарску преоријентише ка Русији.

bugarska3

Он каже да ће резултат изборне победе бившег генерала Радева на председничким изборима у Бугарској бити нова нестабилност на граници између Турске и Европе коју потреса криза.

 

» И то не зато што је Радев проруски оријентисан, већ зато што ће земља у наредним месецима практично остати без владе. Много већи проблем је у томе што је Радев неискусан и националистички о Он наводи да ће бугарски премијер Бојко Борисов, чија партија ГЕРБ припада породици европских народних партија, поднети оставку најкасније сутра зато што је његова кандидаткиња за председника државе Цецка Цачева потучена до ногу.

 

Борисов је желео да за њу мобилише гласаче тако што је већ недељама претио оставком, али тиме није могао да надокнади њену непопуларност и безидејност. Сада је он упао у сопствену замку и мора да оствари своју претњу — пише Андрејев.

bugarska1

Додаје да су западни аналитичари више пута опомињали да ће Румен Радев, уколико буде изабран, водити проруску политику. Тај утисак створен је зато што је он кандидат проруске Социјалистичке партије и зато што је он фактички већ признао руску анексију Крима. Тај утисак, међутим, вара — тврди уредник редакције «Дојче велеа» на бугарском.

 

Андрејев саматра да се «политички наивне изјаве бившег генерала о томе коме припада Крим, као и о неопходности укидања санкција Русији, могу се објаснити искључиво његовим одсуством политичког искуства».

 

«Људи који га знају, сматрају да тај генерал који се школовао у САД и радио при НАТО, који течно говори енглески, немачки и руски, нема намеру да преоријентише спољнополитички курс Бугарске и да је удаљи од Европске уније и НАТО,» — оцењује он.

bugarska

Међутим, по Андрејеву, «Радев са собом доноси другачију опасност». Као и највећи број бугарских официра, он је крути националиста који гаји традиционалне, бугарске предрасуде према суседној Турској, такође чланици НАТО. Осим тога, бугарско становништво се налази на рубу масовне хистерије у страху од могућег избегличког таласа из Турске. Девет од десет Бугара се плаши да ће Турска за избеглице отворити границе према Бугарској и да ће њихова земља бити преплављена десетинама хиљада Арапа и муслимана који су у Бугарској крајње непопуларни — пише Андрејев.

 

Он оцењује да «нису случајно ултранационалисти пре недељу дана, са агресивном кампањом против странаца и избеглица, освојили 17 одсто гласова у првом кругу председничких избора».

 

«Радев је био права особа за многе бираче у оваквом времену: бивши генерал чврсте руке, који ће да затвори границу према Турској и који ће, ако треба, да се супротстави том суседу. Мада у Бугарској председник нема великог утицаја на политику, он ће поћи трагом Орбана и Качињског, те ће Бугарску повести у правцу држава Вишеградске групе — нарочито у времену када Бугарска буде без владе — каже Андрејев.

 

По мишљењу уредник редакције «Дојче велеа» на бугарском, «потрајаће неколико месеци док се не организују нови парламентарни избори, јер по уставу, председник државе Росен Плевнелијев не може да распише изборе у мандату који му истиче»

 

До нових избора ће земља која је поприлично нервозна, остати без стабилног политичког вођства. Долази и зимска сезона, са великим рачунима за грејање што Бугаре често истера на улице да демонстрирају. Можда је то и некакав циничан план Борисова — да остави људе неколико месеци да се крчкају у несигурности и страху, како би се он после вратио на белом коњу, као победник на изборима — сматра Андрејев.

 

Он тврди да «у случају да такав план постоји — он је изузетно опасан».

 

» Наиме, мешавина страха, несигурности и нетрпељивости према странцима, осећање сиромаштва и уверење да је Бугарска заборављена од Европе, у комбинацији са очекиваним масовним протестима који ће бити прожети национализмом, изузетно је експлозивна. И то директно на фрагилној граници између Турске и Европе коју потреса криза — закључује Андрејев.

Извор Агенције

 

 

Тагови: ; ; ; ;