Истражни комитет Руске Федерације оптужио је још четворицу украјинских команданата за коришћење недозвољених средстава ратовања, наводи се на сајту комитета.

 

sk-rf

 

За гранатирање становништва Донбаса оптужени су у одсуству командири 92 и 72 механизоване бригаде, пуковници Виктор Никољук, и Андреј Соколов, као и командантима 44 артиљеријске бригаде Олег Лисовој и 72 Андреј Гришћенко.

 

Како се наводи Никољук и Соколов издали су наредбу за гранатирање цивилних станова у Макејевки. Током гранатирања 27 октобра 2016 године погинула су два цивила а још 5, укључујући и шестогодишњу девојчицу су рањени.

 

Јединица Гришћенка гранатирала је 4 јула 2016 године из «града» насеље Тељманово и том приликом погинуо је петогодишњи дечак. Јединица под командом Лисовог гранатирала је Горловку и том приликом погинуле су три особе укључујући и малолетнике док је још двоје рањено.

 

Раније је Истражни комитет покренуо поступак против низа командира украјинске војске који су укључени у гранатирање Донбаса и њихова имена су била објављена.

Тагови: ;