У интервјуу за Радио Слободна Европа, европски комесар Јоханес Хан је изразио забринутост због предстојећих председничких избора у Србији, и указао на постојање ризика од јачања национализма.

 

Хан

 

Јоханес Хан је истакао да је за разбој Балкана и «одвраћање од руске пропаганде» пресудно подсећање да је ЕУ, а не Русија највећи донатор региона. Црну Гору би требало наградити због усклађивања своје спољне политике са политиком ЕУ, док за Србију има разумевања за неусклађивање, мада, с друге стране, како је истакао «не треба претеривати у томе, а то је такође и разлог због којег сам помало забринут због предстојећих председничких избора». По његовом мишљењу, након што је чуо ко ће на њима учествовати, постоји ризик од јачања националиста, а популистичка реторика у томе сигурно не помаже.

 

Упитан да прокоментарише «руску пропаганду на Балкану», Хан је рекао да је увек забринут када се нека земља окреће од својих сопствених интереса.

 

«Људи морају видети додатне вредности европског ангажмана, а некада чак и жртве које морају да поднесу за то јер је, на крају крајева, Европа далеко највећи донатор у региону и директо и индиректно, много већи од Русије – рекао је Хан и нагласио да често људи не виде те напоре ЕУ и на Унију гледају као на блок који увек нешто захтева и који је рестриктиван», рекао је Хан.

 

 

Зато ЕУ треба да промени своју стратегију, начин комуникације и реализације одређених пројеката.

 

«Људи у региону знају тачно где желе да иду. Вероватно смо због тога присиљени да више и гласније говоримо о томе што радимо. Морамо изабрати више уочљивих пројеката».

 

 

 

Осврћући се на недавне догађаје у Црној Гори с наводном припремом убиства премијера Мила Ђукановића, Хан је рекао да се све мора разјаснити на транспарентан начин, у складу са законом, и да ако се утврди да постоји кривично дело, то треба да се оконча судским процесом.

 

Он је рекао да је то још један пример који указује да Црна Гора има још много посла, али и ЕУ мора да јој призна јасну посвећеност евроатлантској перспективи.

 

«Очигледно то није нешто што сви деле – рекао је Хан и додао да се то мора наградити јер Црна Гора за разлику од осталих земаља, увек усклађује своју спољну политику с ЕУ.»

 

 

 

 

Извор: Радио Слободна Европа

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;