РУГИП одбија захтев за књижење имовине на министарство одбране БиХ. Ковачевић: Нема уписивања док се о томе ентитети не договоре. У оптицају 22 локације.

 

rs-srpska-ne-da-1-_620x0

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) добила је захтев од Правобранилаштва БиХ за књижење перспективних војних локација у Републици Српској, а има их 22, на Министарство одбране БиХ. РУГИП ће одбити овај захтев Правобранилаштва, и то званично већ наредне седмице, потврђено је за «Новости» у овој институцији.

У РУГИП-у истичу да од књижења војне перспективне имовине која се налази на подручју Српске на Министарство одбране БиХ нема ништа, јер то нема законског основа ни подршку институција РС.

 

» Захтев Правобранилаштва БиХ није утемељен у закону и због тога ће РУГИП одбити било какво књижење војне имовине која се налази на подручју Српске на Министарство одбране БиХ. Ово се питање мора решити договором ентитета и државе БиХ и тек онда ће се знати шта се може на кога укњижити» — поручили су из РУГИП-а.

 

Иначе, захтев за књижење перспективне војне имовине која се налази у Српској на Министартство одбране БиХ из Правобранилаштва БиХ је стигао након што је Апелационо одељење потврдило пресуду Суда БиХ да војна имовина у Хан Пијеску, површине 11.474 метра квадратна, буде укњижена на БиХ. Занимљиво је да Правобранилаштво БиХ није поднело РУГИП-у захтев за књижење имовине у Хан Пијеску, већ сасвим друге имовине.

 

Иначе, Правобранилаштво Српске је већ одговорило апелацијом Уставном суду БиХ, од кога тражи да стопира извршење одлуке Суда БиХ у вези са одлуком да се војна имовином у Хан Пијеску може укњижити на Министарство одбране БиХ.

 

Борис Јеринић, заменик министра одбране БиХ, каже, за «Новости», да је спреман да помогне институцијама Српске да се коначно реши питање војне имовине.

 

» То је већ годинама предмет разних спекулација. Институције Српске морају заузети јасан став и одлучити шта желе. То се мора урадити што пре, јер већ постоји одлука Суда БиХ да се Хан Пијесак књижи на Министарство одбране БиХ, и то би могло изазвати додатне проблеме институцијама Српске» — каже Јеринић.

 

Борислав Бојић, члан Комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ, каже, за «Новости», да Правобранилаштво БиХ политизује причу око војне имовине мимо знања ентитета.

 

» Расподела војне имовине ће бити обављена када се о томе договоре ентитети. Правобранилаштво захтевима само изазива кризу и без потребе покушава да наметне некаква решења — каже Бојић.

 

Никола Ковачевић, саветник министра правде РС, каже да је јасан став Владе Републике Српске и других њених институција да док се не утврде критеријуми за расподелу целокупне државне и војне имовине, односно док се не усвоји закон и не закључи споразум о расподели између ентитетских влада и Савета министара БиХ, нема никакве расподеле имовине.

 

«Правобранилаштво БиХ се сада позива на споразум о сукцесији, што би значило да војна имовина у Хан Пијеску има исти статус као, рецимо, Амбасада БиХ у Лондону. Правобранилаштво БиХ греши јер је реч о међународном споразуму који уређује односе између насталих држава, а не имовинском закону који би био правни основ за књижење» — појашњава Ковачевић.

 

Према подацима из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, на адресе подручних јединица су стигли захтеви за књижење касарне «Петар Мркоњић» у Мркоњић Граду, «Козара» у Бањалуци, «Билећки борци» у Билећи и касарне «Здравко Челар» у Дервенти на МО БиХ.

 

Према ранијој одлуци Председништва БиХ, на територији Српске су 22, а у ФБиХ 41 перспективна војна локација. Већ годинама уназад ентитети нису могли постићи сагласност о томе коју имовину желе да задрже а коју да укњиже на Министарство одбране БиХ. Укњижавањем тих локација као својине БиХ, испуњава се услов за пут БиХ према НАТО.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;