Чешки премијер Бохуслав Соботка је за чешки јавни телевизијски сервисистакао да је пројекат антиракетног штита и постављање радара у Чешкој чиста научна фантастика која се неће остварити, јер било каква дебата о радару значи и нову ескалацију односа са Русијом.

 

bohuslav_sobotka, соботка

 

«То је научна фантастика која се неће остварити», истакао је премијер Чешке Соботка.

 

 

Некадашњи градоначелник Њујорка Руди Ђулијани тврди да ће се Доналд Трамп као председник САД вратити старом пројекту антиракетног штита Џорџа Буша од кога је пре осам година одустао садашњи председник САД Барак Обама.

 

Чешки премијер подсетио је да је тај првобитни пројект антиракетног штита са ракетама пресретачима у Пољској и радаром у чешком војном полигону Брди требало да служи као одбрана од напада из Ирана, а да сада за тај пројекат након договора о иранском нуклеарном програму нема оправдања.

 

«Било каква дебата о радару значи и нову ескалацију односа са Русијом, а нама је потребно да Руси и Американци седну за сто и договоре се о решењу сукоба у Сирији», рекао је чешки премијер.

 

 

Такође, Соботка је одбацио критике будућег америчког председника Трампа да неке чланице НАТО не издвајају договорених два одсто БДП-а за одбрану и да њима САД и НАТО убудуће неће притећи у помоћ ако буду нападнуте.

 

«Поштујемо то да не можемо да се шверцујемо у НАТО. Савезници смо, али неће Доналд Трамп управљати Чешком, као ни Словачком ни Немачком. Ми имамо своје националне интересе и морамо да улажемо у образовање и инфраструктуру», нагласио је Соботка.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;