Црна Гора је запретила данас Албанији контрамерама за увоз воћа и поврћа уколико та држава у наредна два месеца не измени политику акциза којима «оптерећује» црногорско вино и пиво.

 

albanija-crna_gora_zastave_epa

 

Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ) саопштила је данас да Албанија «оптерећује» црногорско вино и пиво на њеном тржишту таксама двоструко већим него за домаће производе.

 

Комора је указала и да Албанија «отежава» увоз млечних производа из Црне Горе на албанско тржиште, позивајући се на Уредбу о афлатоксину, коју «не примењује на увоз из других држава региона».

 

Позивање на ту уредбу је, наводи Комора, у супротности са Централноевропским споразумом о зони слободне трговине (ЦЕФТА).

 

«Албанија тражи и да црногорски месни производи имају европски извозни број, што није у складу с принципима Светске трговинске организације (СТО)», навели су из ПКЦГ.

 

 

Пољопривреда са прерађивачком индустријом представља један од кључних сектора црногорске економије, са учешћем у бруто домаћем производу (БДП) од 9,7 одсто.

 

Тржиште земаља чланица ЦЕФТА споразума је веома важно за Црну Гору и робна размена са тим тржиштем износи између 60 и 70 одсто.

 

Један од кључних проблема црногорске економије јесте дефицит у спољнотрговинској размени.

 

 

 

Извор

Тагови: ;