Бивши градоначелник Њујорка и потпредседник транзиционог тима Доналда Трампа, Рудолф Ђулијани није искључио могућност кривичног гоњења Хилари Клинтон. Кaже да ће новоизабрани председник САД размислити о томе да ли ће извести своју противкандидаткињу пред суд.

 

US-GIULIANI-TESTIFIES-AT-HOUSE-CMTE-FIELD-HEARING-ON-SECURITY-IN

 

На питање да ли би Доналд Трамп заиста могао да именује специјалног истражитеља и спровео истрагу у вези са Хилари Клинтон, Рудoлф Ђулијани је одговорио да је то тешко питање.

 

«Као адвокат ја не волим да користим реченицу ‘у једну руку ово, у другу оно’, али са једне стране, не желите да узрујавате нацију нечиме што би могло да изгледа као осветољубив процес, иако то можда не би било тако», рекао је Ђулијани, а потом кренуо и на «другу страну».

 

«Желимо једнаку правду под контролом закона, ако је она кршила закон. Знате, ФБИ никада није комплетирао истрагу у вези са Фондацијом Клинтон. То је, колико ја знам, и даље истрага која траје. Они су завршили истрагу у вези са мејловима, али не и са Фондацијом», истакао је Ђулијани.

 

 

Могућност да се бивша државна секретарка нађе пред судом наговестио је Трамп у другој дебати у председничкој кампањи, када је навео да ће затражити да се именује специјални истражитељ како би утврдио како је Клинтонова користила приватни сервер за електронску пошту док је била државна секретарка.

 

Уколико Трамп буде урадио оно што је најавио, постаће први председник САД који је користио федералну моћ како би процесуирао политичког ривала.

 

За сада, Ђулијани фигурира као кандидат за позицију државног тужиоца, у чијем мандату ће бити одлука о евентуалном именовању специјалног истражитеља.

 

«Мислим да ће следећи државни тужилац да се бави тиме. Не знам да ли ћу то бити ја или не, али ће следећа особа на тој функцији морати да се бави тиме», закључио је Ђулијани.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ;