Државна компанија «Телеком» радиће легално на подручју јужне покрајине, сачувана је њена имовина, а подручје које покрива наш оператер биће проширено јер ће се јужно од Ибра обновити осам уништених локација на којима ће бити више базних станица.

 

telekom-srbija, телеком

 

Ово је у понедељак поручио шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, појашњавајући како ће у пракси изгледати примена договора који су прексиноћ постигли Београд и Приштина у области телекомуникација.

 

Што се тиче позивног броја +383 који добија Приштина, он ће, по речима Ђурића, бити у власништву Србије и доделиће се КиМ као географској области, а не као «државни број», како се чује од албанских преговарача. Он је навео примере Кине која има више позивних бројева — један за матицу, један за Хонгконг, други за Макао, трећи за Тајван или Велике Британије која осим броја за матицу има и други за Фокландска острва:

 

— «Телеком Србија» и Република Србија остају једини чланови Међународне телекомуникационе уније. Грађани не треба да брину јер ће се Београд из Приштине позивати окретањем «011», а разговор ће се наплаћивати као међуградски. Наши интереси су заштићени, без обзира на то што Приштина и ово интерпретира искривљено, као «потврду статуса», чиме се обраћа својој јавности.

 

 

Договором је, навео је Ђурић, недвосмислено утврђена обавеза преношења имовине «Телекома Србија» на њену фирму кћерку МТС која ће бити успостављена на КиМ. Запослени у «Телекому», како је поручено, настављају свој радни однос са пуним правима, социјалном и сваком другом заштитом коју су до сада имали.

 

Директор «Телекома Србија» Предраг Ћулибрк рекао је да споразум омогућава да та фирма настави са радом и да ће се корисницима на КиМ обезбедити бољи сервис:

 

— Обезбеђује се апсолутни континуитет и потпуна контрола над нашом имовином, а повећања цена разговра неће бити. Из угла «Телекома» и Србије споразум представља добар резултат након вишегодишњих преговора.

 

pol-kosovo

 

Како ће дозвола за мобилну телефонију МТС истећи за две године, када се расписује тендер, Ђулибрк је рекао да нема разлога да се сумња у победу на том надметању.

 

Директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу Драган Владисављевић појаснио је да ће на северу бити 17 локација за базне станице, а јужно од Ибра — пет у зонама манастира, плус осам које су биле уништене:

 

— Добија се знатно шире подручје покривености које ће обухватати 25 одсто територије, уместо досадашњих седам одсто.

 

 

Главни сервери и централе «Телекома» остаће на територији централне Србије чиме ће бити искључена могућност да Приштина прислушкује разговоре.

 

Поводом критика постигнутог споразума, које стижу из поједних партија, Ђурић је рекао да му је жао што то раде они који никада ништа нису урадили за КиМ, а сада «убирају јефтине политичке поене усвајајући аргументацију Едите Тахири».

 

— Реч је о лажним патриотама који, док су управљали институцијама на КиМ, нису радили ништа осим пљачке. Није добро што поједини политички субјекти, попут ДСС и Покрета Двери, критикују договор уместо да га подрже.

 

 

Приштински преговарач Едита Тахири договор је представила као успех за албанску страну, тврдећи да ће телефонски код бити као и за све «друге земље».

 

Договори око животних тема, као што је позивни број, воде нормализацији односа и имају подршку Демократске странке зато што сматрамо да живот мора бити на првом месту — наводи се у саопштењу ДС. Та странка је навела да људи који живе на Косову, али и цела Србија, остају таоци политике актуелне владе која сваки пут пре примене неког од споразума подиже тензије у друштву око ствари на које је сама пристала и договорила се. Демократе позивају Владу да «искрено саопшти јавности шта је све потписано и договорено у Бриселу».

 

Либерално-демократска партија поздравила је постигнути споразум о телекомуникацијама. Та странка се нада да ће «повлачење оваквих потеза пратити и смиривање тензија и бесмислених подела проузрокованих погрешном политиком национализма, од којих користи имају и могу само имати екстремисти и популисти и на Косову и у Србији, који не би постојали да сукоба нема». ЛДП је указао и да је од суштинске важности да се настави са испуњавањем Бриселског споразума и Имплементационог споразума.

 

Демократска странка Србије сматра да Влада Србије нетачно и непотпуно приказује договор о примени споразума о телекомуникацијама и оцењује да «није реч о успеху, већ о још једном кораку у процесу признавања независности самопроглашеног Косова». ДСС наводи да се прикрива суштина споразума и да је Влада саучесник у разбијању државе.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;