Говорећи о инциденту у Скупштини Србије, када су му поједини представници опозиције онемогућили да представи извештај, Давенпорт је казао да му се за шест година, колико је у Србији, стално дешавају нека изненађења.

 

фото: Танјуг
фото: Танјуг

 

«На представницима Скупштине Србије је да ли ће ме позвати поново да представим извештај. У међувремену имаћемо низ састанака са представницима цивилног друштва не само у Београду, већ и у Нишу и Новом саду», рекао је Давенпорт.

 

 

Говорећи о преговарачком процесу, он је казао да је Европска комисија дала препоруку да се отвори поглавље 5 које се односи на јавне набавке, што је веома битно за борбу против корупције.

 

«Сада је на Србији да представи свој преговарачки став ЕУ. Чуо сам да ће у наредном периоду Влада Србије то и урадити», рекао је Давенпорт.

 

Према његовим речима, иако поглавље које се односи на спољну политику још није отворено, ЕУ има јасан став — а то је да се земља кандидат за чланство мора ускладити са спољном политиком ЕУ.

 

«У тренутку када дође до приступању ЕУ мораће потпуно бити усклађена. Србија има право на своју спољну политику и природно је да Србија жели да интензивира своје односе и са Русијом и Кином, али боље би било да се то не ради на начин који минира пут у чланство у ЕУ», рекао је Давенпорт.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ;