Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев се састао данас са премијером Србије Александром Вучићем, саопштила је прес служба председника те земље.

 

2c720e212643dd78f58a6ea967832188

 

Током састанка су разговарали о питањима спровођења раније постигнутих споразума између две земље током званичне посете председника Казахстана Србији августа ове године, наводи се у саопштењу објављеном на председничком сајту у уторак.

 

Назарбајев је приметио да је Србија за Казахстан важан пословни партнер у Европи, указујући на постојећи потенцијал за развој економских односа.

 

«У Казахстану је регистровано 24 српских компанија, од којих су функционалне само 15. У исто време, добар пример успешног рада српског бизниса у Казахстану је компанија која је учествовала у изградњи метроа, канцеларија, банки. Дакле, очигледно је могуђност наставка и јачања сарадње између две земље, нарочито економска сарадња», рекао је Нурсултан Назарбајев.

 

 

Председник Назарбајев је позвао српске компаније да учествују у реализацији инфраструктурног програма «Нурли жол», програма индустријско-иновативног развитка.

 

Премијер Србије Александар Вучић је истакао да Србија изузетно цени став Казахстана, њеног председника Нурсултана Назарбајева о непризнавању сецесије Косова и Метохије, поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, и подршку коју нам је Казахстан пружио у очувању културне баштине при Унеску.

 

«Ви као Казахстан у Србији имате искреног пријатеља, што сам сигуран да можете да осетите. Не постоји та ствар у међународним односима због које би Србија била на супротној страни од Казахстана», подвукао је Вучић на састанку са казахстанским колегом Бакитџаном Абдировичем Сагинтајевим којем су присуствовали министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;