Обама настоји да увери европске партнере Вашингтона да је његов наследник Трамп потврдио своју «посвећеност НАТО-у». Обама је у интервјуу агенцији АФП, пре поласка на европску турнеју, рекао да ће савезницима пренети да у Америци није ослабила решеност да се задржи снажан и чврст однос са НАТО-ом.

 

obama

 

Признао је да је још забринут због победе Доналда Трампа на председничким изборима, али је додао да га тешки помисао да је његов наследник више вођен прагматизмом него идеологијом.

 

«Не мислим да је идеолошки, већ крајње прагматично настројен», рекао је Обама.

 

То, како је додао, може да му користи ако око себе буде имао добре људе и јасан смисао за правац.

 

«Да ли сам забринут? Апсолутно. Наравно да сам забринут. Он и ја се разликујемо у бројним питањима. Али федерална влада и наша демократија нису глисер, већ прекоокеански брод», рекао је Обама, преноси АФП.

 

 

Поводом именовања Трампових саветника, Обама је рекао да је на њему да формира тим који ће му добро служити.

 

«Потребно је неко време да се људи помире са новом реалношћу», рекао је он у вези са именовањем Стивена Бенона за главног стратега и вишег саветника, што је изазвало бурне реакције и негодовања јавности.

 

«Важно је за нас да му дозволимо да доноси своје одлуке», истакао је Обама, додавши да је Трампу саветовао током састанка у Белој кући да је значајно да пошаље сигнале јединства, навео је АП.

 

 

 

Танјуг

 

Тагови: ; ;