Под притиском Турске власти БиХ одузеле плакету Гуленовом сараднику

Под притиском Турске, Градско веће Сарајева је данас одузело раније додељено признање једном професору који предаје у систему школа „Босна – Сема“, чији је власник Фетулах Гулен, најистакнутији противник режима Реџепа Тајипа Ердогана.

 

sarajevo-gulen

 

Реч је о професору Алију Лафциоглуу, који је остао без признања „Плакета града Сарајева“, које је добио пре непуних месец дана због заслуга што их је имао у образовном систему.

 

Одлука по којој он такво признање ипак није заслужио донесена је на предлог градоначелника Иве Комшића, који је све образложио упозорењем које му је претходно упутио градоначелник Истанбула.

 

Комшић је у образложењу свог захтева навео како би награђивање турског математичара могло „негативно да утиче на углед Сарајева као главног града Босне и Херцеговине и угрози остварени напредак у сарадњи с побратимским и пријатељским градовима из Републике Турске: Истанбулом, Анкаром, Бурсом и Коњом“.

 

„Заправо, одлука о доели признања „Плакета града Сарајева“ професору Алију Лафциоглуу могла би изазвати и веће последице и угрозити пријатељске односе између Босне и Херцеговине и Републике Турске, уколико главни град БиХ прихвати извршење ове одлуке“, стоји у Комшићеву образложењу.

 

Иначе, доделу крајње симболичног признања професору Лафциоглуу одмах су проблематизовали турски провладини медији па је након тога уследио и директни политички притисак да се оно одузме.

 

Локални медији у БиХ су, пак, извештавајући о овом случају, утврдили како се испоставило да донације које стижу из Турске заправо имају своју цену, а власти у Сарајеву је плаћају тако што послушно одговарају на захтеве турских донатора, пренели су медији у БиХ.

 

 

РТРС

Коментари: