Хашки трибунал отворио је истрагу о тврдњи Радована Караџића да су у судском притвору у Схевенингену учестала малигна обољења, чуло се током расправе у поступку против Караџића.

Караџић

Судија Теодор Мерон је рекао да је суд, после поновљених Караџићевих тврдњи да је међу притвореницима повећан број оболелих од рака, ангажовао двојицу независних доктора који тренутно спроводе истрагу.

 

«Њихов извештај очекујемо до краја новембра или почетком децембра», прецизирао је судија Мерон.

 

Трибунал је 24. марта Караџића (71), ратног председника Републике Српске, неправоснажно осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника плавих шлемова за таоце, 1992-95.

 

Судија Мерон је нагласио да рок за подношење жалби на ту пресуду, које су најавили и браниоци и тужиоци, истиче 5. децембра. Одговоре на жалбу супротне стране, одбрана и оптужба мораће да поднесу до 28. фебруара 2017.

 

Караџићев бранилац Питер Робинсон најавио је да ћу у року поднети жалбу на којој, како је додао, ради и сам Караџић.

 

 

Караџић је у судници сугерисао да би било могуће «и теоријски и практично» да пресуду чека на слободи, али није званично поднео захтев за привремено ослобађање. Трибунал је, раније ове године, одбио два таква Караџићева захтева.

 

РТС

 

 

Тагови: ;