Председник Републике Српске Милорад Додик је у Бањалуци, у својству сведока, дао изјаву припадницима Агенције за истраге и заштиту (СИПА/БиХ).

dodik-u-1

Председник РС Милорад Додик дао је изјаву по захтеву Тужилаштва БиХ, а на околности кривичне пријаве Удружења жртава и сведока геноцида и Удружења Покрет «Мајке енклаве Сребреница и Жепа» због кривичног дела «изазивање народносне, расне и верске мржње, раздора или нетрпељивости» из Кривичног закона Федерације БиХ, саопштено је из кабинета председника Републике Српске.

 

Удружење жртава и сведока геноцида и Удружење «Покрет Мајке енклаве Сребреница и Жепа» поднели су средином 2015. године кривичну пријаву против Додика, јер сматрају да је председник Републике Српске «у више наврата приликом јавних иступа са крајњом безобзирношћу и без елементарног пијетета омаловажавао жртве злочина при чему је посебно отворено у више наврата негирао злочин геноцида у Сребреници».

 

Као пример навели су његов последњи иступ од 26. маја те године, када је коментаришући предлог Рамиза Салкића за доношење Резолуције о осуди геноцида у Сребреници, упућеној Парламенту РС, изјавио: «Наш став је јасан. Нико не спори да се у Сребреници десио злочин, али не и геноцид на чему упорно инсистира Сарајево. Жао нам је што се десио злочин у том граду и што су многи људи страдали иако имамо званичне информације које говоре о много мањем броју жртава од оних које помињу бошњачки политичари.»

 

Подносиоци кривичне пријаве сматрају да је оваквом изјавом Милорад Додик, као носилац званичне власти РС, «извршио порицање геноцида у Сребреници, који је утврђен правоснажном судском пресудом Суда у Хагу, те негирање и саме судске пресуде чиме она губи на значају, а посебно на њеној важности за саме жртве у смислу признања злочина и патњи које су жртве злочина претрпиле», саопштено је тада из ова два удружења.

 

Кривичне пријаве су поднесене у Кантоналном тужилаштву у Сарајеву и Тужилаштву Босне и Херцеговине.

 

Тагови: ; ;