У  Скупштини Србије је поднет предлог Владе Србије о допуни кривичног закона којим ће негирање злочина бити кажњиво затвором до пет година.Предлагач закона је Влада, а негирање геноцида и ратних злочина односи се на пресуде Међународног кривичног суда за ратне злочине у Хагу.

 

cedomir-jovanoviq
Чедомир Јовановић у Сребреници

 

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић каже како је обвеза Србије поштовати све одлуке међународних судова, а не само једног.

 

«Наша одлука је да поштујемо обавезе међународних судова, без обзира да ли се ради о Хашком трибуналу или Међународног суду правде, који такође има седиште у Хагу. Мислим да је јако важно променити однос према најтежим кривичним делима и врло јасно санкционисати све оне који полемишу са судски утврђеним чињеницама и пресудама», рекао је Јовановић.

 

 

Насупрот Јовановићу, потпредседник Демократске странке Србије Милош Јовановићима другачије мишљење.Он је изјавио да је неприхватљива допуна Кривичног законика којом је предвиђено да кривично дело буде негирање постојање геноцида, преноси Бета.

 

Казао је да историјске истине и расправе не могу бити предмет кривичних законика, као што ставови о историјским догађајима не могу да буду инкриминирани и законом санкционирани.

 

 

 

Извор: Агенције

 

Тагови: ; ; ; ;