Председник Русије Владимир Путин је потписао декрет о одбијању Русије да учествује у Римском статуту Међународног кривичног суда. Министарство спољашњих послова треба о томе да обавести генералног секретара УН, преноси «Тас».

 

Путин putin

 

Према мишљењу министарства спољних послова Русије, МКС није оправдао наде које су полагане у њега и није постао независан правосудни орган са ауторитетом.

 

Римски статут је осмишљен уз учешће Русије и усвојен на Дипломатској конференцији опуномоћених представника под окриљем Уједињених Нација 1998. године у Риму.

 

Ступио је на снагу 1. јула 2002. године, а Русија га је потписала 13. септембра 2000. године.

 

Седиште суда је у Хагу, а то тело је надлежно за суђења за међународна кривична дела као што су геноцид, агресија, злочини против човечности, почињена на територији или од стране држављана држава које су приступиле суду.

 

Кина, Ирак, Израел, Либија, Катар, САД и Јемен гласале су против Римског статута 1998. године. Израел, САД и Јемен потписали су Статут на крају 2000. године. Међутим, администрација Џорџа Буша обавестила је Уједињене нације да САД неће себе сматрати чланицом суда и да не сматрају да имају правне обавезе због свог потписа, што се уобичајено тумачи као повлачење потписа од стране САД, иако то изричито није речено.

 

 

 

РТС/Танјуг

 

Тагови: ; ; ;