Укупно 3,6 тона кокаина је заплењено, а десеторо људи је ухапшено у три операције у западној Колумбији која је водећи светски произвођач те дроге, саопштиле су власти.

droga-kolumbija

 

У једној акцији 1,5 тона кокаина је заплењено на једној фарми на граници с Еквадором, на обали Тихог океана. Дрога је припадала банди «Емпреса», а нађени су и радио-уређаји, пушка, ручне бомбе и — минобацач.

 

Друга операција, спроведена је у истој области уз подршку Ратне морнарице. Нађено је пола тоне кокаина у глисеру. Дрога је била намењена САД где би стигла преко Гватемале, Костарике и Салвадора. Ухапшена су два Еквадорца и један Колумбијац.

 

У трећој акцији заплењено је 1,6 тона кокаина крај границе с Панамом, на пресретнутом броду. Ухапшена је седмочлана посада чија националност није наведена.

 

Колумбија је са 96.000 хектара плантажа највећи светски произвођач биљке коке из чијег лишћа се добија кокаин. Колумбија је такође и највећи произвођач те дроге — са 646 тона 2015. године, по подацима УН.

 

Више од 300 тона кокаина, што је рекордна количина, вредности девет милијарди долара, ове године је заплењено у Колумбији, док је 2015. године заплењено 219 тона, саопштило је Министарство одбране.

 

 

 

Извор: РТС

Тагови: ; ;