Током разматрања најновијег извештаја генералног секретара УН о ситуацији на Космету, Дачић је истакао да је отимање «Трепче» покушај да се доврши етничко чишћење над Србима.

 

trepca-rudnik-foto-aleksandar-jovanovic-1475833895-1006983

 

Ивица Дачић је у свом обраћању изнео оцену Србије о актуелној ситуацији и проблемима са којима се сусрећу Срби на Косову и Метохији, о дијалогу Београда и Приштине у Бриселу, као и о проблему који је настао због косовског закона о «Трепчи».

 

«Очекујемо да државе чланице Савета безбедности искористе снагу свог ауторитета како би утицале да се овај закон стави ван снаге, ради спречавања негативних правних и безбедносних последица које прете да угрозе стабилност на Косову и Метохији и у региону и процес дијалога и нормализације односа», рекао је Дачић у седишту УН.

 

 

Додао је да ће, у противном, Косово и Метохија постати «црна рупа» Европе, где је приватна својина апсолутно незаштићена.

 

Према његовим речима, удар на «Трепчу» није само удар на једно предузеће већ и удар на право једног народа да постоји на једном простору и удар на саме темеље Резолуције Савета безбедности УН 1244, на којој почивају мир и стабилност у Покрајини.

 

Подсетио је да је «Трепча» жила куцавица и основ постојања Срба на северу Косова и Метохије, да су на Трепчиној земљи изграђена српска насеља, да у њеним рудницима раде хиљаде људи и од тога издржавају своје фамилије.

 

«За њих је одбрана ‘Трепче’ одбрана права да постоје», додао је Дачић на седници СБ посвећеној Космету.

 

 

У том смислу је покушај да се «Трепча» отме својим законитим власницима уједно и покушај да се доврши етничко чишћење над Србима и да се трајно доведе у питање етничка структура у српским срединама, што је неприхватљиво, истакао је Дачић.

 

 

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ;