Говорећи на седници  савета безбедности УН, приликом разматрања најновијег извештаја генералног секретара УН о ситуацији на Космету, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да се Београд суочава са “атмосфером једностраног наметања“

 

foto_vest__1448445711

 

Дачић је током излагања проблема који је настао због косовског закона о Трепчи подсетио  на то да је Србија од отпочињања дијалога управо инсистирала да се питање имовине стави на дневни ред и на томе годинама инсистирала у готово свакој рунди дијалога, и то на свим нивоима разговора, али да Приштина одбија да се о томе разговара.

 

«Овакви акти Приштине којима се промовише атмосфера једностраног наметања, свршеног чина и ултиматума уместо решавања отворених питања кроз дијалог, са циљем изналажења за све инволвиране стране прихватљивих решења, каквих је било и раније, ни у ком случају нису у интересу мира и стабилности у региону», оценио је Дачић.

 

Указао је на то да је Приштина до сада једнострано приватизовала око 70 одсто друштвене и државне имовине на Косову и Метохији.

 

«Паралелно са овом противзаконитом приватизацијом друштвене и државне имовине, Приштина је наставила са пљачком приватне имовине Срба и Српске православне цркве. Ова широко распрострањена пракса спровођена је у великој мери помоћу лажне документације коју су косовске институције издавале локалним Албанцима», рекао је Дачић.

 

 

Према његовим речима, оваквим једностраним деловањем привремених институција самоуправе уноси се правна несигурност која може озбиљно да угрози крхку безбедносну ситуацију на Косову и Метохији. Додао је да је реч и о озбиљном нападу на интересе Срба, укључујући 3.000 њих који у «Трепчи» раде, пошто се процењује да око 38 одсто српских породица директно или индиректно зависи од «Трепче».

 

«Својина и право власништва су свуда, а посебно у демократском свету, светиња, а то чије је власништво ‘Трепча’ је више него евидентно. ‘Трепча’ је власништво фирми из Србије, Републике Србије и њених грађана који су је градили и никаква противправна одлука косовских власти то не може променити», рекао је Дачић.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;