Говорећи на седници  савета безбедности УН, Дачић је изјавио да је важно да међународна заједница из свог фокуса не изгуби интерно расељена лица са Косова и Метохије, и поред бројних проблема са којима се свет суочава, укључујући и актуелну избегличко-мигрантску кризу.

A Kosovo Serb man sits next to a vandalized grave in the ethnically divided Kosovo town of Mitrovica November 2, 2013. Serbs from the north of Mitrovica crossed the river into the mainly Albanian south to pay respects to lost loved ones on the winter "Zadusnice" -- the Serbian Orthodox equivalent of All Souls' Day -- at the Orthodox cemetery a day before Sunday's Kosovo municipal election. The election is the first to include a small Serb-populated pocket in the north, which has resisted integration since Kosovo - where 90 percent of the population is Albanian - declared independence in 2008.   REUTERS/Marko Djurica (KOSOVO - Tags: SOCIETY RELIGION ELECTIONS POLITICS)

«Међународна заједница не сме дозволити да ови људи буду заборављени. Није довољно само констатовати неприхватљиво низак степен повратка, већ анализирати разлоге неуспеха, у којима пресудну улогу има чврст став већинске заједнице али и њихових политичара о неприхватању повратка интерно расељених Срба», рекао је Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација, посвећној Косову.

 

Подсетио је да је стварни одрживи повратак остварило тек неких 4.000 расељених Срба (1,9 одсто).

 

Према његовим речима, не могу се разумети разлози из којих се у извештају генералног секретара УН смањује простор и фокус посвећен запажањима у погледу безбедности средина где су повратници.

 

Дачић је зато предложио да се у кварталне извештаје генералног секретара УН унесу нова поглавља посвећена положају заједница јужно од Ибра, утврђивању препрека које отежавају или онемогућавају повратак интерно расељених, имовинским правима и борби против некажњивости етнички мотивисаних злочина.

 

Поред статистике, додао је, било би корисно да у извештају буде дат и приказ институционалног реаговања надлежних полицијских, тужилачких и правосудних органа у смислу истраге, откривања извршиоца, подизања оптужница, кривичног или прекршајног процесуирања, врсте изречене казне заједно са правоснажношћу и извршењем, код кривичних дела мотивисаних етничким елементом.

 

«Услед непостојања елементарних услова за одрживи повратак, број повратника у Покрајину и даље је поражавајуће мали. Може се слободно рећи да је ово заједнички неуспех свих актера инволвираних у процес повратка. Сви сносимо одговорност да то променимо и створимо услове у којима ће расељенима не само декларативно, већ истински бити остављен избор између повратка и локалне интеграције», нагласио је Дачић.

 

Поновио је да је од пресудног значаја за одрживи опстанак српског народа на Косову и Метохији да се у најкраћем року формира Заједница српских општина као механизам који треба да омогући систематску, институционалну заштиту српске заједнице.

 

«Нажалост, уместо да њено успостављање буде централно питање које је морало бити спроведено као приоритетно, она је постала предмет политичких уцена. Наша страна је у претходном периоду доследно инсистирала на томе да се дефинише динамика успостављања Заједнице и да се одреди датум почетка рада Управљачког тима», рекао је Дачић.

 

Заједница српских општина може да буде заснована једино на ономе што је договорено у дијалогу, а никако на нечијим накнадним покушајима да унилатерално мења оно о чему је, уз посредовање ЕУ, већ постигнут договор, напоменуо је Дачић.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;