Ових дана повела се озбиљна полемика око најављених измена Кривичног законика према којима ће и негирање непостојећег геноцида у Сребреници бити кривично дело.

15094909_10209643999244531_5610771691157891520_n

Међутим, читањем самог предлога закона долази се до закључка да се он односи на правоснажне пресуде домаћих судова и Међународног кривичног суда у Хагу који је основан 2002. године по Римском статуту, АЛИ НЕ И НА пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде који је одлучивао о геноциду у Сребреници.

 

Међународни кривични суд, на који се овај закон односи, донео је до данас само једну пресуду и то о злочину у држави Конго, што практично значи да само они који негирају злочине у Конгу могу бити кажњени затворском казном.

 

Без обзира на чињеницу да нове измене Кривичног законика изричито не предвиђају забрану негирања геноцида у Сребреници постоји реална опасност да се таква забрана под политичким притиском Запада накнадно унесе у сам текст Нацрта закона.

 

Штавише, постоји и опасност да се предложена одредба тумачи на један широк начин који би омогућио српским судовима да кажњавају и за порицање сребреничког «геноцида». То би означило анархију правног система у Србији и почетак краја слободе говора као елементарног људског права!

 

Прихватањем тих «сугестија (читај: уцена и диктата) наших западних партнера» Скупштина Србије претворила би се у пуку експозитуру извршне гране власти, која је већ годинама под контролом Брисела и Вашингтона.

 

Због тога се залажем да се спорне измене Кривичног законика повучу из скупштинске расправе. Ако већ желимо кривично да гонимо порицање геноцида, онда учинимо то са злочинима који заиста попримају карактеристике геноцида — са злочинима над Србима у Јасеновцу, Јадовну, Српској Крајини, Косову и Метохији.

Данијел Игрец члан ГО Заветника

Лола

 

Тагови: ; ;