Белорусија се према Руској Федерацији односи као према свом стратешком партнеру, изјавио је Председник Белорусије Александар Лукашенко на конференцији за руске регионалне медије.

 

aleksandar-lukasenko-e1402395075361

 

«Руска Федерација је за нас била и остаје стратешки партнер, савезник и братска држава», рекао је Лукашенко.

 

Према његовим речима, важна област интеграције Белорусије и Русије је међурегионална сарадња.

 

«Да није током историје било регионалне сарадње између нас, ми данас не бисмо могли да кажемо да смо братски народи», рекао је Председник.

 

Лукашенко је рекао да данас Белорусија и Русија имају добру динамику односа.

 

«Сваке године десетине делегација из руских региона се сусрећу са лидерима Белорусије, а ови им узвраћају посете», рекао је Председник и скренуо пажњу на чињеницу да је преко осам хиљада предузећа обе земље повезано преко производне сарадње.

 

Лукашенко каже да Белорусија поштује све споразуме са Русијом у оквиру државне заједнице и ЦСТО.

 

«Ми бранимо економске интересе Русије тако што заустављамо покушаје уласка робе из западних земаља које су под контрасанкцијама, а истовремено је снабдевамо нашим производима», рекао је Лукашенко.

 

Он је уверен да сада белоруско-руски односи имају прилику да дођу на квалитативно нови ниво.

 

«Договорио сам се са Председником Русије да се састанемо негде следеће недеље 22 новембра. Састаћемо се, сести заједно и разговарати о неким принципијелним питањима», рекао је Лукашенко.

 

Према његовим речима, потребно је само да испуне свако свој део споразума.

 

«Постоји тврдња да Руска Федерација има претензије према нашој земљи. Због тога треба да седнемо и тихо расправимо о том питању и покушамо да дамо нови подстицај нашим односима», рекао је белоруски лидер.

 

Ката

Тагови: ; ; ;