Амерички председник Барак Обама, који се налази у опроштајној посети Немачкој, поручио је немачким грађанима да цене своју канцеларку.

barak-obama-i-angela-merkel

Барак Обама је у интервјуу за јавни сервис АРД, који ће у целини бити емитован вечерас, рекао да је Ангела Меркел симбол веродостојности те да би Немци требало да је цене.

 

Још приликом последње посете Немачкој у априлу ове године, Oбама је изразио задовољство чињеницом да ће Меркелова бити на функцији канцеларке и када он сам више не буде био председник, подсећа Хина.

 

«Свет ће профитирати од њене константне присутности», рекао је тада Обама.

 

Амерички председник је у Немачку допутовао у среду увече.

 

Долазећи у Берлин, који је задња етапа његове последње европске турнеје у председничком мандату, Обама, по општим оценама, жели да истакне порасла очекивања од немачке канцеларке као бранитеља демократских вредности западног света, након изборне победе новог Доналда Трампа на председничким изброима у САД.

 

Уочи Обамине посете светски медији су истицали очекивања да би Меркелова у новим околностима могла преузети и нове глобалне задатке па чак и титулу «вође слободног света», који је колоквијално обично припадао председнику САД.

 

Обама, који је одлучио да се са Европом не опрости у Великој Британији, традиционалној савезници Вашингтона, него у Немачкој, тиме оставља утисак да тамо жели да преда «штафетну палицу».

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;