Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби је одбио да достави доказе о о о ударима руске авијације на Алеп. Он «нема одређену тактичку информацију», рекао је Кирби на брифингу у Вашингтону. САД су информације о ваздушним нападима ВКС РФ добиле од «поузданих организација», додао је Кирби.

 

Кирби

 

«Рекао бих да смо видели више ваздушних напада Русије и режима у Сирији, уз пропратне извештаје, а ми немамо разлога да сумњамо у ове извештаје о бомбардовању пет болница и најмање једне мобилне клинике», рекао је Кирби, а преноси Тас.

 

Новинарка руске телевизије РТ је од Кирбија тражила да наведе које су тачно болнице и градови бомбардовани. Кирби је на питање одговорио сумњом у независност тог канала и предложио новинарки да питање постави руском Министарству одбране.

 

«Зашто не питате Министарство одбране ваше земље? Питајте их шта раде. Баш да видимо шта ће вам одговорити», рекао је он.

 

 

Ова реакција портпарола Стејт департмента изненадила је друге новинаре на конференцији за медије, укључујући и представнике западних медија. Један од њих се придружио дискусији рекавши да Кирби поступа некоректно, пребацујући као представник Стејт департмента питање на руско Министарство одбране.

 

Портпарол Стејт Департмента је затим одбио да настави дијалог.

 

 

Синоћ је званични представник Министарства одбране РФ Игор Конашенков изјавио да авиони ВКС РФ већ 29 дана не дејствују у Алепу. Тренутно је у току велика операција у којој учествују ловци са носача авиона «Адмирал Кузнецов», као и крстареће ракете, али се она спроводи у провинцијама Хомс и Идлиб, не у Алепу.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;