Тим Доналда Трампа није придао значај првом разговору новог председника САД са председником Украјине Порошенком. Прес служба Трампа није објавила ни саопштење о томе да је разговор обављен.

 

Порошенко

 

У исто време у Украјини су поносни на разговор и говоре о томе детаљно. У Кијеву наводе да је Порошенко у разговору са Трампом потврдио «спремност за активну сарадњу у циљу јачања стратешког партнерства» и позвао га да посети Украјину.

 

Ово није први пут да Доналд Трамп игнорише Порошенка. Наиме, септембра, у време заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, Трамп није желео да се састане председноком Украјине.

 

Међутим, украјинске власти не губе наду. Председничка администрација стално говори о својој спремности на сарадњу са новоизабраним председником Сједињених Америчких Држава, док бивши шеф Одеског региона Михаил Сакашвили изјављује да се он и Трамп познају већ дуго и да су пријатељи.

 

Сам Порошенко је током избора изразио наду да ће, ко год буде на челу Америке, Украјина наставити да добија помоћ од САД. Али су током кампање кијевске власти подржале кандидатуру представника Демократске странке Хилари Клинтон.

 

 

У међувремену, политички аналитичари и стручњаци сматрају да је Украјина једна од земаља којима ће победа Трампа вероватно донети проблеме. Доналдова изјава о ревизији америчких обвезница, неспремношћу САД да троше средства на демократизацију других земаља, настојањима нормализације односа са Русијом и изјаве о статусу Крима, говоре о значајном смањењу будуће политичке и финансијске подршке Кијеву из Америке.

 

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп је већ разговарао телефоном са кинеским лидером Си Ђинпингом о даљој сарадњи. Након тог разговора, стручњаци прогнозирају да проблем спорне територије у Јужном кинеском мору може бити решен.

 

Са Владимиром Путином, Трамп је говорио о изазовима и претњама са којима се суочавају Сједињене Америчке Државе и Русија, а шефови држава су такође разговарали о стратешким економским питањима и историји односа између две земље, старој више од два века.

 

О Украјини нису разговарали.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;