Бисте руског председника Владимира Путина и последњег руског цара Николаја Другог Романова, красиће ускоро комплекс руског манастира Свете Матроне Московске, чија се градња на планини Вучијак, на тромеђи Добоја, Дервенте и Модриче, примиче крају.

 

фото: "Новости"
фото: «Новости»

 

Два руска великана новије и нешто старије историје, изливена су у бронзи у природној величини, у ливници код Новог Сада по изведби сомборског вајара Игора Шетера. Бисте су освештане протекле недеље у руској цркви Свете Тројице у Београду, а у четвртак стигле у Добој.

 

— Освештању у Београду присуствовали су и војници Руске Федерације, који су са оружаним снагама Белорусије и Србије учествовали на вежби «Словенско братство 2016», на територији Србије, чиме смо били посебно почаствовани — каже Зоран Гајић, који због сличности са руским председником има надимак Путин и на челу је Удружења српско-руског пријатељства.

 

 

Гајић води пројекат градње манастира и најављује посету амбасадора Русије у БиХ Петра Иванцова, наредне недеље, како би се договорили о датуму постављања и откривања биста. Пре тога, оне ће «гостовати» у више градова Српске, где ће у Центрима за културу бити приређене књижевне вечери и беседе посвећене двојици руских великана.

 

— Први на реду је Добој, затим следе Модрича и Дервента и друга места. Дугујемо захвалност не само градоначелнику Добоја већ и многим добротворима и приложницима манастира у селу Ритешић — каже Гајић.

 

— Поред манастира изградићемо и традиционалне етно-куће српску, руску, грчку, црногорску, македонску и украјинску. Пројектована је изградња и конака, апартмана, сењака, амбара, музеја, као и спортско-рекреативних терена — амбициозни су планови најодговорнијег у овом пројекту Зорана Гајића Путина, који додаје да ће ово бити својеврсна брана православља на планини Вучијак.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ; ;