Генерални директор Организације за забрану хемијског оружја Ахмет Узјумуџу изјавио је да организација истражује више од 20 саопштења о могућој употреби хемијског оружја у Сирији од августа, пренела је агенција „Франс прес“.

 

 

„Улажемо све могуће напоре да скупимо информације на основу тих оптужби и да покушамо да разјаснимо да ли су оне веродостојне или нису“, изјавио је Узјумуџу агенцији.

 

 

У петак је Савет безбедности Уједињених нација одобрио продужавање рада заједничке мисије УН и Организације за забрану хемијског оружја на годину дана, ради истраживања случајева примене хемијских супстанци у војне сврхе у Сирији. Документ који су припремиле Сједињене Америчке Државе подржало је свих 15 чланица Савета безбедности.

 

Мисија за истрагу случајева примене хемијских супстанци у војне сврхе у Сирији формирана је 13. новембра. Експерти су до сада представили четири извештаја о резултатима истраге о хемијским нападима у Сирији. У три случаја одговорнима су проглашене сиријске власти, а у једном случају су одговорнима проглашени терористи «Исламске државе»

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;