Руски председник Владимир Путин изјавио је данас на састанку са војним званичницима те земље да ће Русија тежити одржању стратешког баланса снага и да ће радити на неутрализацији претњи које потичу из изградње система ракетне одбране и концепта глобалног напада.

 

Путин

 

„Наш циљ је да ефективно неутралишемо било какве војне претње по безбедност Русије, укључујући оне везане за изградњу стратешке ракетне одбране до примене концепта глобалног напада и инфрмационих ратова”, рекао је Путин, а преноси Тас.

 

РТ наводи да је Путин у овом говору мислио на ракетни систем НАТО.

 

„Ми ћемо наставити да чинимо све што је могуће на одржању стратешког баланса снага”, навео је председник Русије.

 

 

Он је додао да су „изузетни опасни” покушаји да се промени овај баланс.

 

„Подсетимо се да је овај баланс снага, који је оформљен још крајем 40-их и почетком 50-их година прошлог века, омогућио свету да избегне велике оружане сукобе”, казао је Путин.

 

 

«Водеће светске силе тренутно користе најсавременије научно знање за развој оружја. То укључује ласерске технологије, хиперзвучне технологије и роботику. Русија спроводи много таквих истраживања, «рекао је председник.

 

«Као што смо створили напредне системе наоружања ми стриктно поштујемо међународне обавезе које је Русија преузела на себе. Али, неке друге земље, као што сви знамо, поништавају претходне споразуме, као што је то био случај са анти-балистичким ракетама за одбрану», додао је Путин, а што се односи на повлачење САД из Споразума АБМ 2002. од стране администрације тадашњег председника САД Џорџа Буша.

 

 

Русија је оптужила САД и њене партнере из НАТО-а да угрожавају националну безбедност Русије развојем средстава за супротстављање нуклеарном одвраћању Русије, проширујући НАТО савез према руским границама и развојем напредне конвенционалне технологије које се могу користити за глобални напад.

 

 

(Танјуг/ Восток)

Тагови: ; ; ; ;