Бивши француски председник Никола Саркози је у дебати на телевизији Франс 2 избегао питање о најновијим тврдњама да је примао милионе евра од убијеног либијског вође Муамера ел Гадафија, назвавши питање «срамотним».

162755

 

«Зар вас није срамота да понављате тврдње човека који је провео време у затвору?», рекао је Саркози у завршној ТВ дебати седам претендената из редова странака десног центра за кандидатуру на председничким изборима у Француској наредне године, преноси АФП.

 

Агенција наводи да ће прва рунда унутарстраначких избора бити одржана у недељу, а Саркози, који жели да постане председнички кандидат десног центра, већ четири године избегава оптужбе да је током успешне кампање за председничке изборе 2007. примио милионе евра од Гадафија.

 

АФП подсећа да је у уторак бизнисмен француско-либанског порекла Зијад Такиједин изјавио да је у Саркозијевој првом председничкој кампањи испоручио три кофера препуна новца.

 

Саркози је у емисији љутито тврдио да је Такиједин, којег је назвао «лажовом», осуђиван «безброј пута због клевете». Одбио је да одговори на питање француског новинара и рекао да је оно испод достојанства јавне телевизијске мреже.

 

Такиједин је сајту за истраживачко новинарство Медијапарт рекао да је три пута путовао из Триполија за Париз крајем 2006. и почетком 2007, носећи новац за Саркозијеву кампању.

 

Према његовим тврдњама, сваки пут је у коферу било између 1,5 и два милиона евра у апоенима од 200 и 500 евра које је примио од шефа Гадафијеве војне обавештајне службе.

Извор РТС

Тагови: ; ;