Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је у интервјуу телеканалу CBS изјавио да се разочарао у САД.

 

„Дозволите ми да говорим веома отворено. Ја сам познат по својој отворености. Била би неистина када бих рекао да нисам разочаран. Јер, ја сам се заиста разочарао у САД“, рекао је Ердоган.

 

Турски лидер је објаснио да је америчка политика у Сирији створила реалну претњу безбедности јужне границе његове земље и да га омета да штити своју земљу. Такође је додао да на Вашингтону лежи кривица што се Турска суочила са скоро три милиона миграната, што је два пута више људи него што је примила цела Европа.

 

erdogan

 

„Ми смо разматрали и решавали те проблеме са Председником Обамом и потпредседником Бајденом. Нису се показали у томе најбоље, па нисмо озбиљно ни сагледали те задатке. САД нису успеле да реше проблем грађанског рата у Сирији и да Турску заштите од његових последица“, рекао је он.

 

Он је критиковао САД и због давања азила исламском проповеднику Фетулаху Гулену кога Анкара сумњичи за непосредну укљученост у покушај државног преврата 15 јула и за одбијање да га изручи Турској.

 

„Немам намеру да оптужујем САД за покушај преврата, али ће се такве позиције државати мој народ. Због чега ви код себе и даље држите тог човека? Без увреде, али докле год он буде код вас, турска држава и турски народ ће се држати такве позиције. Жао ми је“, закључио је Ердоган.

 

Ката

Тагови: ; ; ;